Je bent van plan om een nieuw dekbed aan te schaffen en dan ga je ook op zoek naar een passend dekbed. Wanneer je gaat winkelen moet je op een aantal zaken letten. Zoals met welk soort dons de donzen dekbedden gevuld zijn, hoe groot het donzen dekbed is en of de donzen dekbedden wel in het bezit zijn van de juiste keurmerken. Je kunt ook nog kiezen of je voor een donzen dekbed kiest dat in de winter of juiste in de zomer beter zijn recht komt of dat je kiest voor een donzen dekbed dat voor alle seizoenen geschikt is. In dit blog leggen we het verschil uit tussen de dekbedden voor in de winter, zomer of alle seizoenen.

Verschillende soorten warmteklassen

Donzen dekbedden worden geclassificeerd met een warmteklasse. De klasse geeft aan hoe warm een donzen dekbed is. Er zijn 4 warmteklassen. Waarbij warmteklasse 1 het warmst is en warmteklasse 4 het koudst is. Dekbedden vam dons voor in de winter worden vaak geclassificeerd met de warmteklasse 1 of 2 en donzen dekbedden voor in de zomer worden geclassificeerd met de warmteklasse 3 of 4. Een donzen dekbed voor alle seizoen heeft geen warmteklasse, maar wordt ook logischerwijs een alle seizoen of all seasons dekbed genoemd.

Warmteklasse 1 bij donzen dekbedden

De warmteklasse 1 wordt ook wel Winter Plus genoemd en dat spreekt ook gelijk tot de verbeelding. Winter Plus donzen dekbedden zijn voor de echte koukleumen die zichzelf het liefste oprollen in een heerlijk warm dekbed in de wintermaanden. Deze dekbedden zijn goed gevuld met eenden- of ganzendons en houden de warmte goed vast. Ideaal als je het snel koud hebt of op een koude kamer slaapt.

Warmteklasse 2 voor de winter

Is het wel wat kouder op de kamer, maar je hebt het niet overdreven snel koud? Dan is een donzen dekbed met de warmteklasse 2 een uitstekende keuze. De warmteklasse 2 is eveneens voor de wintermaanden en deze dekbedden zijn ook rijk gevuld met eenden- of ganzendons en houden de warmte goed vast. Desalniettemin voelen deze iets koeler aan dan donzen dekbedden met de warmteklasse 1.

Donzen dekbedden met warmteklasse 3 voor de herfst en de lente

De lente en de herfst zijn vreemde maanden, omdat je met zowel ijskoude als warme nachten te maken hebt. Dekbedden met de warmteklasse 1 of 2 zijn dan net te warm en donzen dekbedden met de warmteklasse 4 zijn te koud. Dan is een donzen dekbed met de warmteklasse 3 kopen de beste keuze. Deze zijn nog altijd goed gevuld met eenden- en ganzendons, maar een stuk kouder dan de dekbedden met de warmteklasse 1 of 2. Deze dekbedden zijn wegens minder vulling ook minder zwaar.

Heerlijk donzen dekbedden voor in de zomer

Donzen dekbedden voor in de zomer zijn natuurlijk het lichtst. Ze zijn goed gevuld met dons, maar niet zo rijk als dat het geval is bij dekbedden met een andere warmteklassen. Dat maakt een donzen dekbed met de warmteklasse 4 de perfecte keuze voor de warme zomermaanden. Waarin je wel onder een dekbed wilt slapen, maar het niet te warm krijgt. Omdat de isolatie van een donzen dekbed ook uitstekend is, kun je het zelfs lekker koel hebben onder een donzen dekbed met de warmteklasse 4.