LED’s zijn ideaal om schilderijen te verlichten

In het verleden werden halogeenspots veel gebruikt, maar tegenwoordig worden leds steeds populairder. LED’s zijn eigenlijk ideaal om schilderijen te verlichten. Deze lampen hebben een zeer directe lichtverdeling. Ze zijn perfect als je ergens de aandacht op wilt vestigen. LED lampen zijn ook erg dun, waardoor je slankere armaturen kunt gebruiken. Onze eigen dmlights Air Indi is daar een goed voorbeeld van.

En nog een voordeel: led-diodes hebben een lange levensduur en verbruiken heel weinig energie. Zo kun je de verlichting voor jouw schilderij de hele avond laten staan zonder dat je geen zorgen hoeft te maken over het energieverbruik.

Verschillende stijlen

Tenzij je een contrasterend effect wilt creëren, kun je jouw schilderijen het beste in dezelfde stijl verlichten als het interieur. Heb je een abstract kunstwerk aan de muur hangen? Kies dan voor een modern armatuur. Misschien is het echter beter om een vintage wandlamp in messing te gebruiken om een landschapsschilderij te verlichten.

Hoe moet een schilderij worden verlicht?

Er zijn drie manieren om schilderijlampen te gebruiken, namelijk door wandlampen, plafondlampen of tafellampen.

Een manier om dit te doen is verlichting vanaf de muur. Bij deze methode wordt een wandlamp met een lange arm boven het schilderij geplaatst. Dit zorgt voor een mooie egale verlichting aan de voorzijde. Hetzelfde systeem wordt gebruikt in een badkamer met spiegelverlichting.

Een andere manier om een kunstwerk aan de muur te verlichten, is met plafondlampen. Wij hebben allerlei verstelbare, inbouw- en opbouwspots in ons assortiment. Over het algemeen worden twee spots gebruikt. De lampen kunnen dan minder sterk zijn, wat resulteert in zachtere schaduwen.

Ten slotte is er nog een derde manier om de ruimte te voorzien van schilderijlampen, namelijk tafellampen. Staat er een dressoir of een ander meubel voor het schilderij, dan kun je er een verstelbare tafellamp op plaatsen.