Een mantelzorgwoning is een goede optie voor veel mensen en verrassend veelzijdig. Het stoffige beeld van mantelzorg voor oudere mensen die niets meer kunnen, is erg gedateerd. Mantelzorgwoningen zijn ook interessant voor jonge mensen die wat ondersteuning van familieleden willen of nodig hebben. Dat kan om verschillende redenenen zijn: niet alleen gezondheid, maar mogelijk ook financiële tegenslagen of emotionele overwegingen. Een mantelzorgwoning is tegenwoordig veel meer te vergelijken met een tweeondereenkapwoning dan met een kamer in een zorginstelling. Ook in landen waar er krapte heerst op de woningmarkt kan een mantelzorgwoning een goede optie zijn. Wat er allemaal precies mogelijk is, wordt hieronder uitgelegd.

Veelzijdigheid van een mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is zoals gezegd heel veelzijdig: er kan van alles mee gedaan worden. Een dergelijke woning fungeert als een tweeondereenkapwoning, maar is in essentie één woning. Dit kan een lagere huur tot gevolg hebben, waardoor een dergelijke woning bijzonder interessant is voor mensen met lage inkomens of financiële problemen. Ook mensen zonder financiële problemen maar met bijvoorbeeld gezondheidsklachten kunnen veel baat hebben bij een mantelzorgwoning. Hier kunnen ze hulp krijgen van de ‘buren’ (vaak familie of goede vrienden) wanneer dat nodig is, maar toch zo zelfstandig mogelijk wonen. Met een eigen voordeur en eigen woonruimtes.

Zorg in jouw buurt

Als een mantelzorgwoning toch net niet past in jouw situatie, kun je professionele zorg overwegen voor de mensen in jouw omgeving die het nodig hebben. Iemand kan naar een verzorgingstehuis, maar dat hoeft niet. Een seniorenwoning maakt het leven een stuk gemakkelijker en zorgt ervoor dat men langer thuis kan blijven wonen. Er bestaat op veel plekken ook dagbesteding waar mensen het grootste deel van de dag terecht kunnen, zodat je als familielid gewoon je eigen ding kunt doen overdag en alleen ‘s ochtends en ‘s avonds hulp hoeft te bieden. Ook is het altijd een optie mensen in te huren voor de zorg voor naasten, alhoewel dit vaak meer geld kost. Zorg is in ieder geval nooit ver weg, in iedere buurt zijn er plekken waar je met je hulpbehoevende familielid of vriend terecht kan.