Wees er op tijd bij om grip te krijgen op je tuin eer de kou toeslaat! Het winterklaar maken van jouw persoonlijke natuurschoon doe je in onderstaande stappen.

Borders

Is het afgestorven? Haal het dan weg. Laat wat nog bloeit echter met rust; deze planten en bloemen zijn een voedingsbron voor vogels en ze geven je tuin de nodige allure.

Gazon

Maai je gras aan het einde van het najaar nog één keer goed en voorkom dat takjes en gebladerte blijft liggen. Dit beperkt namelijk de groei van je gazon. Het is echter nooit verkeerd om kalk te strooien, waarmee je de opkomst van kalk tegengaat.

Snoeien

De beste tijd om te snoeien is vóór de sneeuwval; wacht hier dus nooit te lang mee! Nu zijn de takken en bladeren immers nog zichtbaar. Ook bomen, struiken en planten waar nog bladeren aan zitten mogen bijgewerkt worden.

Water afsluiten

Je kraan kan buitenkraan kan kapotvriezen als je het water niet op tijd afsluit. We raden je bovendien aan om je sproeier(s) in je schuur, garage of op een andere veilige en droge plek te bewaren.

Vogelvoer

De vogels in je tuin rekenen op jou in de komende winter! Voedsel wordt immers schaars voor de gevederde vriendjes die niet naar het zuiden vliegen. Daarom verdienen ze het om verwend te worden met zaden, vetbollen en noten, die je op allerlei manieren in je tuin kunt verspreiden.

Afval

Pak jij het winterklaar maken van je tuin groots aan? Dan heb je aan het einde van de klus vast grote hopen grond, takken en bladeren over waar je niks mee kunt. Het handigste is daarom om hiervoor een afvalcontainer te huren. Kies het gewenste formaat en de afvalstroom die van toepassing is uit om al jouw tuinresten in kwijt te kunnen.