Jasmijn planten zijn beroemd om zijn zoet geurende bloemen, is de jasmijnplant populair als bodembedekker, als klimplant voor hekjes en zelfs als kamerplant voor binnen. Je hebt verschillende soorten denk aan Star of Toscane of de Toscaanse Jasmijn. In dit artikel vind je meer informatie over Jasmijn planten. 

Over Jasmijn

De naam 'Jasmine' is afgeleid van het Perzische woord 'yasmin', wat 'geschenk van God' betekent. In de taal van bloemen staat jasmijn voor puurheid, eenvoud, bescheidenheid en kracht. Vóór de recente oorlog in Damascus zou in elk huis een jasmijnplant staan, en bij afnemende maan zou de geur van bloemen de straten vullen. Jasmijn is afkomstig uit de Himalaya en de gematigde streken van China. Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten, waarvan de eerste die werd genoemd Arabische jasmijn of Jasminum sambac was. Jasmijn is via handelsroutes vanuit Perzië (het huidige Iran) naar Europa gekomen, maar zowel Oost als West zijn al eeuwenlang gefascineerd door deze bloemen. De zoete en onmiskenbare geur maakte de plant razend populair. Afhankelijk van de variëteit hebben de toppen van jasmijn soms meer geur dan de eigenlijke bloem, en sommige soorten bloeien pas na zonsondergang. Jasmijn is een mooie klimplant met aantrekkelijk donkergroen blad en heerlijk geurende witte stervormige bloemen. De lange ranken worden vaak gevonden rond een boog, maar deze planten zullen ook gelukkig zijn op meer eigenzinnige locaties, zoals een kast of rond een raam. Jasmijn krult zich eigenlijk overal soepel omheen, of het nu een lichtsnoer of een staande lamp is. 

Soorten Jasmijn planten

Tuinders en landschapsarchitecten gebruiken verschillende kweektechnieken voor verschillende jasmijnsoorten. Verken enkele van de bijzonder populaire jasmijnranken en jasmijnstruiken die in tuinen over de hele wereld te vinden zijn. Je hebt verschillende Jasmijn planten, waaronder: de gewone Jasmijn, gele Jasmijn, Star Jasmijn, Toscaanse Jasmijn, Aziatische sterjasmijn en de Winterjasmijn. 

Waar de Jasmijn planten

Idealiter geeft Jasmijn de voorkeur aan een warme, beschutte plek voor de basisplant, maar de klimplanten kunnen behoorlijk hoog worden. Het kan een prachtige plant worden of trellisplant zijn als je een wijnstokvariëteit hebt, dus als je het op die manier wilt gebruiken, wees dan voorbereid op snelle groei en regelmatige training van de plant om goed te klimmen. Als je binnen kweekt, kies dan een warmer deel van je huis met regelmatig zonlicht. Ze geven ook de voorkeur aan vochtigere omgevingen om de bloei te bevorderen, dus houd daar rekening mee bij het kiezen van uw locatie. Zorg er bij het planten voor dat je het op hetzelfde grondniveau plant als in de kwekerijpot, omdat sommige kwekerijen een specifieke Jasmijnvariëteit kunnen enten op een gewone Jasmijnonderstam.