Iedereen doet het wel eens, de tuin opknappen. Het is echt nodig, vooral als je veel planten in de tuin hebt staan. Ik woon redelijke dicht bij het bos en heb veel bomen in mijn tuin. Op het gazon ligt onze hond Jacky vaak te relaxen, net onder een boom. Een tijdje terug, ging ik met een aantal vrienden mijn tuin helemaal opknappen. Er kwamen nieuwe meubels in, nieuwe accessoires en huisjes voor vogels die lekker kunnen eten. Ik had nog geen idee wat er allemaal in mijn tuin leefde, op een moment dat ik de 100 jaar oude bank weg schoof van zijn plek. Ik wist niet wat ik zag.

Ik schrok ervan

Ik tilde samen met een vriend de bank op die al heel lang in onze tuin staat. Tot mijn verbazing voelde ik bij mijn hand wat kriebelen. Ik liet de bank weer vallen. Er zat een Emelt op mijn hand. Ik had er verder nog nooit van gehoord, maar mijn vriend wist mij te vertellen dat Emelten vraatzuchtige larven zijn en veel schade aanrichten aan je gazon en planten in de tuin. Ze zijn te herkennen in de tuin, zodra je aangevreten planten ziet. Vooral jong groen is een favoriete maaltijd voor emelten en dit beperkt zich niet alleen tot gras, maar ook lekkernijen, zoals aardbeien, sla of peterselie.

Toen ik met mijn vriend de bank wilde optillen voor de tweede keer, werd het mij ineens duidelijk. Hier zit een nest met emelten. Ik wist meteen, dat als ik mijn tuin wilde beschermen ik de emelten bestrijden moest. Ik ken een biologische bestrijding die specifiek deze insecten weghaalt. Ik hoop dat ze snel langs kunnen komen, want dit is super vies.

Helemaal nieuw

Een aantal weken zijn voorbij gegaan. De vieze bank van 100 jaar is weggehaald, de emelten zijn bestreden en mijn tuin ziet er weer uit als nieuw. Ik heb ondertussen ook een nieuwe lounge set gehaald en mijn hond Jacky is er helemaal weg van. Ik heb ook een heerlijke hangmat opgehangen tussen de twee grote bomen die over mijn tuin vallen opgehangen. Ik vind het heerlijk om hier ’s avonds een boek te lezen en mijn lampionnetjes aan te steken. Het geeft echt een zomers gevoel.

Ik hoef nu helemaal niet meer op vakantie. Als het weer een beetje goed is, kan ik prima in mijn eigen tuin vertoeven. Ik nodig een aantal vrienden uit en ik steek de nieuwe barbecue aan. Wordt geregeld!