Wanneer je geïnteresseerd bent in het kopen van een bepaald vastgoed zal je kunnen vaststellen dat het altijd een goed idee is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een dergelijke keuring is interessant omwille van meerdere redenen. Voor heel wat mensen geldt dat ze het moeilijk hebben om te kunnen bepalen wat nu precies een interessante aankoopprijs is voor een bepaald type vastgoed. Het is in de praktijk ook best een uitdaging om deze prijs te kunnen bepalen. Gelukkig kan het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring je daarbij helpen. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan moet je zeker en vast even verder lezen!

Wanneer en waarom laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is altijd een goed idee wanneer je op het punt staat om vastgoed te kopen. Vroeger gebeurde dit eigenlijk eerder zelden met als gevolg dat mensen na de aankoop van vastgoed moesten vaststellen dat ze eigenlijk veel te veel hadden betaald. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Gelukkig kan het ook anders. Door een bouwkundige controle te laten uitvoeren vindt er een complete visuele controle van de woning plaats. Dit helemaal van de zolder tot de kelder. Op die manier krijg je een volledig beeld van de actuele staat waar het pand in kwestie over beschikt. Zo kan je pas echt een goede keuze maken.

Hoe kan je de resultaten van de keuring precies benutten?

Wanneer de bouwkundige keuring is afgerond zal de bouwkundig expert ervoor kiezen om zijn of haar bevindingen neer te pennen in een bouwkundig rapport. Dat document kan dan vervolgens worden gebruikt op het ogenblik dat de onderhandelingen worden gevoerd. De kans is namelijk zeer groot dat de verkoper in eerste instantie een prijs zal vragen voor het vastgoed dat ver boven de marktwaarde is gelegen. Dat is natuurlijk interessant voor de verkoper, maar niet voor jou als koper. Doordat je ook precies weet met welke extra kosten je nog kan worden geconfronteerd kan je deze mee in de weegschaal leggen. Zo voorkom je dat je te veel moet betalen voor je vastgoed. 

Hoeveel bedragen de kosten voor een bouwkundige keuring?

Het spreekt voor zich dat een bouwkundige keuring laten uitvoeren in de praktijk altijd gepaard gaat met bepaalde kosten. De exacte kosten die je voor een dergelijke controle moet betalen zijn afhankelijk van tal van verschillende factoren. In eerste instantie kan je hierbij bijvoorbeeld denken aan de grootte van het pand. Wil je een dergelijke keuring laten uitvoeren voor een appartement door Schippers Bouwconsult? Dan liggen de kosten daarvoor uiteraard gevoelig lager in vergelijking met de kosten bij een volwaardige woning. In het laatste geval is er doorgaans ook een tuin aanwezig waar je rekening mee zal willen houden. Hoe dan ook, ook al zijn er uiteraard bepaalde kosten verbonden aan het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring, de waardevolle informatie waar je op die manier over komt te beschikken zorgt ervoor dat zo’n keuring het uitvoeren meer dan waard is.