Een hele goeie vraag is dat. In eerste instantie hangt dat af van het type droogbloem. Een doorsnee droogbloem kan zijn pracht behouden voor een periode van wel zes maanden mits de correcte verzorging wordt gehanteerd, zoals de ruimte waarin ze geplaatst worden en de hoeveelheid licht en vocht waaraan ze worden blootgesteld. Dit kan je vinden bij de groothandel droogbloemen. Zodoende zijn er ook soorten die wel 1 to 3 jaar hun esthetiek kunnen behouden. Bijvoorbeeld bepaalde takken of tarwe, omdat die van nature al droger en minder vatbaar zijn voor breuken. Dit in vergelijking met een normaal bos bloemen, die zijn fraaiheid al na 10 dagen kan verliezen, en met wat geluk na 14 dagen. Dat is dus vele malen korter dan bij droogbloemen.

Wat is een droogboeket?

Simpel gezegd, een droogboeket is een verzameling bloemen en/of takken die gedroogd worden. Dat kan op diverse wijze gedaan worden. De meest doorsnee methode om droogbloemen te creëren is door ze ondersteboven op te hangen. Kijk maar bij de groothandel droogbloemen. Daarnaast kan je ze ook een gesloten bakje met silicagel of rijst plaatsen, in een heteluchtoven op 40 graden of in een vaas zonder water. Je hebt tot slot ook nog de optie om ze in te lijsten door ze te persen tussen een dik boek.

Hoe verzorg je droogbloemen?

De verzorging van droogbloemen is een weer taak op zich. Het belangrijkste om te onthouden is dat je ze geen water moet geven.  Voor de houdbaarheid kan je ze ook het best in de schaduw plaatsen. Zonlicht kan de droogbloemen laten verkleuren en de bladeren kunnen er eerder uitvallen. Wees verder voorzichtig met de droogbloemen, want ze zijn een stuk kwetsbaarder dan verse bloemen. Als je ze moet vasthouden, doe dat dan bij de steel. Nog een extra tip om de houdbaarheid te verlengen is haarlak. Het zorgt ervoor dat ze hun vorm beter behouden en het maakt ze ook minder breekbaar.