We moeten allemaal steeds meer om onze uitgaven denken. Nu de gasprijzen explosief zijn gestegen is dit hét moment om eens na te denken over de verwarming van het huis. Er zijn namelijk andere manieren om uw huis te verwarmen dan via de centrale verwarming. Het loont echt de moeite om eens te kijken naar zuinige elektrische verwarming. Zeker in combinatie met zonnepanelen is zuinige elektrische verwarming het overwegen waard. Er zijn echter veel misverstanden over het plaatsen van een infrarood warmtepaneel. Zo zou zo'n infrarood warmtepaneel nooit een comfortabele warmte geven. Is dat ook zo?

Er zijn verschillen tussen zuinige elektrische verwarming en stoken met de centrale verwarming

Het gaat hier echt om twee totaal verschillende manieren van verwarmen en ook de warmte zal anders aanvoelen. Toch is de zuinige elektrische verwarming net zo comfortabel als het een graadje hoger zetten van de centrale verwarming. Het verschil zit 'm vooral in het stoken zelf. Een centrale verwarming moet al het water in de radiatoren verwarmen en geeft dan pas warmte af aan de ruimte. Een infrarood warmtepaneel heeft zo goed als geen opwarmtijd. Bij centrale verwarming is het gevaar dat deze niet goed werkt als u niet alle radiatoren "open" heeft gedraaid. Een infrarood warmtepaneel staat totaal los van alle andere in huis. U kunt dus heel gericht, per kamer, de ruimte verwarmen. Bent u niet in een bepaalde ruimte? Dan zet u het warmtepaneel uit.

Maar elektriciteit is toch ook duur?

Momenteel is alle energie heel duur en het ziet er nog niet direct naar uit dat dat op korte termijn gaat veranderen. Toch is het kiezen voor infraroodpanelen een erg goede en voordelige optie. Infrarood verbruikt veel minder energie dan de gebruikelijke elektrische kachel. En: een infrarood warmtepaneel is goed te combineren met de zonnepanelen die u op het dak hebt of laat aanbrengen. Zo gebruikt u alleen uw eigen elektriciteit en stookt u dus (bijna) voor niets!

Meer voordelen van infrarood warmtepanelen?

Een infrarood warmtepaneel is geen obstakel in huis. U kunt het paneel overal plaatsen waar u een stopcontact hebt. Het paneel kunt u zelf gemakkelijk aan de muur of zelfs aan het plafond bevestigen. U hebt geen hete radiatoren meer in huis waar u, uw kinderen of uw huisdieren zich aan kunnen branden. Daarbij kunt u nu, eindelijk, de planten op de vensterbank mooi houden. Ze worden namelijk niet meer "gekookt" door de radiatoren die onder de vensterbanken staan.