Heeft u al wel eens gehoord van kunstuitleen? Het is een steeds bekender wordend begrip, dus het is goed voor te stellen dat u er bekend mee bent. Alsnog zullen we het even toelichten wat dit precies inhoudt, waarom dit steeds populairder wordt en hoe u er zelf ook gebruik van kunt maken. 


Deels geeft de naam “kunstuitleen” al redelijk aan wat het inhoudt. Het uitlenen of lenen van kunst bij een kunstgalerie. Dit betekent dat je zelf niet de eigenaar bent van het kunstwerk, doordat je niet direct hoeft af te rekenen, maar wel gebruik kunt maken van het kunstwerk. 

Steeds vaker voorkomend

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om per seizoen te wisselen van kunstwerk. Een kunstwerk dat je in de zomer gebruikt, past wellicht wat minder bij andere seizoenen. Je kunt er dan voor kiezen om je kunstwerk te wisselen en te genieten van een kunstwerk over een bepaalde periode. Dit is één van de voornaamste redenen dat je kunt kiezen voor kunstuitleen. Daarnaast hoef je minder directe kosten te maken en loop je geen risico op afname van waarde van een kunstwerk. Al zal dit laatste niet vaak het geval zijn, het is eerder andersom. Zomaar enkele redenen waardoor kunstuitleen steeds vaker voorkomend. Niet alleen onder particulieren, maar ook steeds meer bedrijven kiezen voor de kunstuitleen formule.

Kunst lenen in de regio

In jouw eigen regio kun je goed gebruik van kunstuitleen uit jouw woonplaats of kunstgalerijen die daar gevestigd zijn. Zit je bijvoorbeeld gevestigd in Maastricht is het goed om te kijken naar kunstuitleen in Maastricht. Niet elke galerie zal namelijk de kunst door het hele land leveren en plaatsen. Dit kun je goed navragen via de website van de galerij. Bij Abraham Art, Kunstgalerie in Eindhoven is het wel goed mogelijk jouw kunstwerken in Maastricht te laten plaatsen. Zowel voor particulieren als zakelijke klanten.