Het nieuwe jaar is begonnen! 2022! Vaak begin je het jaar met goede voornemen, waar je je aan probeert aan te houden. Is jouw goede voornemen om je huis een stukje duurzamer te maken? Of juist om meer geld te besparen voor dingen als kleding, sport of voor een verbouwing die je graag wilt doen? Wat als je erachter komt dat het allebei op hetzelfde moment kan gebeuren? Het kan! Wil je weten hoe? Lees dan verder. Onderstaand gaan we het onder anderen hebben over zonnepanelen subsidie.

Groen moet je doen

Wanneer je ervoor kiest om je huis groener te maken, hoef je niet veel te veranderen. Het zijn al de kleine dingen die beetjes helpen. Zoals bijvoorbeeld de auto een paar dagen per week gaan en een ander vervoermiddel pakken zoals de trein of de fiets. Hierdoor heb je minder CO2 uitstoot. Daarnaast is het af en toe verstandig om de lampen minder lang aan te laten staan. Wanneer je bijvoorbeeld boven zit, hoeft de lamp beneden niet per se aan te blijven. Laad je telefoon op als deze pas leeg is. En douche niet te lang. Bovendien kun je er ook voor kiezen om je haar niet droog te föhnen maar juist op te laten drogen. Je zult wel denken, al die kleine dingetjes helpen toch niet, maar juist zijn het de kleine dingen die een begin maken. 

Groter geschud

Wanneer je je huis helemaal groen wilt maken en een stapje verder wilt? Dan kun je ervoor kiezen zonnepanelen te plaatsen. Door zonnepanelen te plaatsen, maak je je huis duurzamer. Met zonnepanelen maak je namelijk minder gebruik van het elektriciteitsnetwerk, hierdoor zal je energierekening aan het eind van de maand heel erg meevallen. Bovendien kun je ook een vergoeding krijgen omdat je zonnepanelen de overige opgewekte energie geven aan je energielabel. Door zonnepanelen wordt je energielabel ook beter. Dit is heel aantrekkelijk wanneer je je huis verkopen gaat. Ook wordt de waarde van je huis meer als er zonnepanelen op je huis liggen. Je zal je huis om die reden dus altijd met winst verkopen. Bovendien kun je voor het plaatsen van zonnepanelen een zonnepanelen subsidie krijgen. 

Gegeven geld is meegenomen

Inmiddels zijn de landelijke zonnepanelen subsidie afgeschaft. Echter is het niet zo dat je geen zonnepanelen subsidie kan krijgen. Het hangt namelijk af van waar je woont. Het verschilt namelijk per gemeente of je zonnepanelen subsidie krijgt. Wanneer het niet het geval is dat je een zonnepanelen subsidie krijgt voor het plaatsen van zonnepanelen, hoeft het niet te betekenen dat je alle kosten hoeft te betalen voor de zonnepanelen. Naast de zonnepanelen subsidie kun je namelijk wel de btw van de zonnepanelen en installatie door zonnepanelen installateurs terugvragen bij de belastingdienst. Heb je niet genoeg geld om in een keer de zonnepanelen te kopen en krijg je geen zonnepanelen subsidie? Dan kun je wel een lening aanvragen. Deze zullen ze je altijd geven doordat je milieuvriendelijk en duurzamer gaat leven. Bovendien is de kans heel groot dat je deze kunt terugbetalen met hetgeen dat je gaat verdienen van de zonnepanelen. Omdat je altijd met zonnepanelen winst maakt.