Wat doen als er water op het dak blijft staan?

Het is natuurlijk super vervelend als je op een dag merkt dat er water op het (platte) dak van je huis of kantoorpand blijft staan. Zeker als je weet dat het al enige tijd geleden is dat het heeft geregend. Er is dan alle reden om te twijfelen aan de afvoer van je dak. Maar wat zijn nu eigenlijk de juiste stappen die je kunt zetten als er water op het dak blijft staan? We vertellen er in dit blog meer over.

Paniek is niet direct nodig

Als er water op je platte dak blijft staan, hoeft niet direct de paniek toe te slaan. Na een forse regenbui is het normaal dat er hier en daar water op het dak blijft liggen. Een plat dak heeft namelijk maar een kleine hellingsgraad, waardoor water er niet in 1 keer van af zal lopen. Normaal gesproken verdwijnen deze plassen water vanzelf als het een tijdje droog geweest is. Maar: het <a href="water blijft op dak staan, wat nu?

Stappen om water van dak te krijgen

Er zijn enkele stappen die je kunt ondernemen als er water op het dak blijft staan:
  • Controleer eerst of er bladeren of andere obstakels op het dak liggen die de afvoer van het water kunnen belemmeren. Verwijder deze obstakels, indien nodig en mogelijk.
  • .
  • Controleer ook of de afvoeropeningen op het dak vrij zijn van obstakels. Deze openingen worden gebruikt om het regenwater af te voeren van het dak naar de goten. Als deze openingen verstopt zijn, kan het water niet goed afvloeien en blijft het op het dak staan.
  • Zijn de afvoeropeningen vrij van obstakels? Controleer dan ook of de goten en afvoerpijpen zelf vrij zijn van obstakels. Als die verstopt zijn, kan het water ook niet goed afvloeien en op het dak blijven staan.
  • Als de afvoeropeningen, goten en afvoerpijpen vrij zijn van obstakels, kan het zijn dat er een probleem is met het dak zelf. Controleer of er scheuren of gaten in het dak zitten die het water kunnen laten doorlekken. Als dit het geval is, is het raadzaam om een loodgieter in te schakelen om het probleem op te lossen.
  • Als het probleem niet kan worden opgelost door het verwijderen van obstakels of het repareren van scheuren of gaten in het dak, kan het ook nog zijn dat het dak aan vervanging toe is. In dit geval is het raadzaam om een loodgieter of dakdekker in te schakelen, die het dak komt inspecteren en eventueel voor je kan vervangen.

    Meer blogs lezen?

    Wil je meer blogs lezen met handige tips voor je woning? Klik dan op <a href="deze link.