Veel mensen denken er wel eens aan om voor zichzelf te beginnen. Het idee om niet voor een baas te hoeven werken maar juist helemaal je eigen ding te kunnen doen, klinkt velen als muziek in de oren. Wat je motivatie ook is, het is in ieder geval belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Er komt namelijk veel kijken bij het starten van een eigen onderneming, in welke branche dat dan ook is. Heb jij altijd al gedroomd van je eigen restaurant of cafe? Dan is dit het perfecte moment om van jouw droom werkelijkheid te maken. Geen maatregelen, aangepaste openingstijden of anderhalve meter afstand meer en mensen staan te popelen om gezellige avonden met vrienden en familie.

De markt

Als je altijd al je eigen restaurant hebt willen runnen ben je waarschijnlijk wel bekend binnen de horeca. Misschien was jouw eerste bijbaantje wel in de keuken of wordt er binnen de familie een horecazaak gerund. Realiseer je dat je je ziel en zaligheid in de zaak moet steken om deze tot een succes te brengen. Niet alleen is het belangrijk dat jij doet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, niet minder belangrijk is dat je iets doet waar vraag naar is. Je zal niet de enige horecazaak runnen in de omgeving, dus hoe zorg je ervoor dat jouw concept een succes wordt? Onderzoek de markt en ontdek waar ruimte ligt om je potentiële gasten voor je te winnen. Bepaal de strategie voor de lange termijn om de basis voor de zaak te vormen.

Financiën

Je hebt geld nodig om de horecazaak van de grond te krijgen. Je hebt immers een pand nodig, dat wellicht nog verbouwd moet worden, en veel apparatuur om de zaak te laten draaien. Het vergt een flinke investering waarvoor je een lening kunt aanvragen bij de bank. Er zijn doorgaans twee soorten oplossingen, namelijk een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Een krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij een financier. Je kunt tot een vast maximumbedrag rood staan. Je betaalt wel rente over het opgenomen bedrag. Bij een zakelijke lening ontvang je het hele leenbedrag in een keer en dit betaal je vervolgens in maandelijkse termijnen terug. Je betaalt ook hier een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag.

Inrichting

Over de inrichting van een horecazaak moet je goed nadenken, met name over de looproutes. Hoe ontvang je gasten bij de deur, via welke ingang komen leveranciers de verse groenten leveren, hoe positioneer je de keuken en waar bouw je de toiletten? Ook de styling van de zaak is erg belangrijk. Online reclame is nodig om naamsbekendheid te creëren, zorg dus voor een duidelijk concept en laat de styling hier op aansluiten. Ga je voor ronde of vierkante tafels horeca, een kantine stoel met armleuningen of juist zonder en kies je voor opvallende verlichting of juist eenvoud?