De winterstalling van tuinmeubelen dient tijdig te worden voorbereid. Wij geven tips en advies hoe je tuinmeubelen het beste de winter door komen!
Als de bladeren van de bomen vallen, de dagen korter worden en de avonden merkbaar koeler zijn, kun je misschien nog wel buiten zitten in een dikke trui of deken. Maar zodra de eerste nachtvorst komt, moeten de tuinmeubelen worden opgeborgen of dienovereenkomstig worden beschermd. Dus wat te doen met de tuinmeubelen, zodat je hem volgend voorjaar weer kunt neerzetten zonder schade te oplopen in de winter? Het goede nieuws: er zijn nu veel tuinmeubelen (materialen) zoals aluminium, roestvrij staal, polyrattan, hoogwaardig textileen of hoogwaardig gecoat staal, die het ook mogelijk maken om zonder problemen buiten de tuinmeubelen te overwinteren . Beschermende maatregelen zijn niet of nauwelijks nodig. Sommige materialen stellen daarentegen hogere eisen en daarom moeten deze meubels in de winter zeker binnen worden opgeslagen. Voor alle tuinmeubelen, ook als ze absoluut wintervast zijn, geldt: als je de meubels binnen of op een beschutte plek opbergt, blijven ze langer mooi. Bovendien wordt de UV-straling verminderd, wat de levensduur van vrijwel alle materialen verlengt en tegelijkertijd worden de tuinmeubelen beschermd tegen vuil. Als alternatief, als opslag binnenshuis niet mogelijk is, wordt het juiste gebruik van beschermhoezen en hoezen aanbevolen.
Over het algemeen kunnen de volgende opslagaanbevelingen worden gedaan:
- droog bewaren
- Vorstvrij maar niet oververhit bewaren
- Uit de buurt van UV-straling bewaren
- zorg voor een goede ventilatie
Deze maatregelen zijn goed voor alle tuinmeubelen, ook die welke winterhard zijn.
Anders ligt de focus bij de verzorging van tuin- of balkonmeubels op het materiaal waarvan het meubel is gemaakt. Kortom, er zijn metalen, plastic of houten meubels voor buitengebruik. Deze materialen worden vaak gebruikt in een materiaalmix. De meest gebruikte metalen materialen zijn aluminium, roestvrij staal en gecoat staal. Kunststoffen worden gebruikt in volledig polymeer meubelen, in moderne polyrotan weefsels en nylon textileen stoffen, maar worden ook gebruikt als onderdelen in veel metalen meubelen (bijvoorbeeld als voetkappen of verbindingen). De keuze aan houtsoorten is erg groot. Hierbij moet een principieel onderscheid worden gemaakt tussen hardhout met een hoog oliegehalte (subtropisch) en bijvoorbeeld inheems hout.
Metalen tuinmeubelen
Meubels van aluminium en roestvrij staal kunnen veilig buiten blijven staan omdat ze niet roesten. Maar coatings op aluminium of ijzeren meubelen die onder andere kunststof onderdelen bevatten, gaan ook langer mee als ze worden blootgesteld aan minder UV-straling en koude temperaturen of temperatuurschommelingen. Bij gecoat ijzer of smeedijzeren meubelen moet je letten op hoogwaardige coatings als je van plan bent om buiten te overwinteren. Dan en als de laklaag onbeschadigd is, is buiten overwinteren over het algemeen geen probleem en maakt roest geen kans.
Kunststof tuinmeubelen
Voor kunststof meubelen geldt: hoogwaardig kunststof kan zeker buiten overwinteren, maar gaat minder lang mee als het niet wordt beschermd. Het is goed voor alle kunststoffen om vorstvrij te blijven. Door de kou kunnen veel kleine scheurtjes in het materiaal ontstaan. De stabiliteit blijft in wezen behouden, maar vuil heeft de neiging zich in de kleine scheurtjes te vestigen, waardoor het meubel niet mooi blijft. Het is daarom aan te raden om de kunststof tafel en stoel in de winter in een vorstvrije ruimte te bewaren. Hoogwaardige kunststof vlechten en stoffen (polyrattan en textileen) zijn doorgaans goed bestand tegen vorst, maar hier bewaren is veiliger en verlengt de levensduur, ook al zijn deze polyethyleen strengen vuilafstotend en ongevoelig voor nat, koud weer en sterke temperatuurschommelingen en UV-bestendig. gestabiliseerd.
Houten tuinmeubelen
Gelakt huishout, bijvoorbeeld de prachtige tuinmeubelen van garden impressions, zoals beuken, sparren of lariks, dat nu uit de mode is, vraagt veel zorg en moet de winter in beschermde binnenruimtes doorbrengen. Anders ontstaan er barsten in de verf en is bijvoorbeeld schimmelgroei of ongedierte mogelijk. In het voorjaar is er dan in ieder geval een nieuwe verflaag. Tuinmeubelen van (deze) houtsoorten mogen echter niet in een verwarmde ruimte worden geplaatst. Hier barst het hout en wordt het broos. Een koude kelder is beter. Overwinteren van teak, robinia, lariks, acacia, eucalyptus of gele balau is makkelijker. Deze bossen zijn zo dicht gegroeid en bevatten veel olie dat er geen vocht kan binnendringen. Zo wordt teak al eeuwenlang gebruikt in de scheepsbouw of voor houten boeien in de Oostzee en overleeft het elke storm, regenbui en vorst. Hier geldt echter hetzelfde als bij ander hout of kunststof: het materiaal veroudert door het weer en verkleurt bijvoorbeeld van bruin naar grijs. Wie hier last van heeft, moet in het voorjaar het hout inwrijven met een speciale olie. In principe kan men zeggen dat de levensduur van een hout altijd wordt verlengd door maatregelen ter bescherming tegen weersinvloeden. Zo kunt u bijvoorbeeld teakhouten meubelen een leven lang ‘bezitten’ met de juiste zorg en opslag.