dimmer LED

Help! Welke dimmer heb ik nodig?

Dimmers worden steeds meer gebruikt. En dat begrijpen we maar al te goed, want door lampen te dimmen daalt het stroomverbruik van de lampen en stijgt de levensduur. Wat je wel moet weten over het dimmen van lampen, is dat het rendement van de lamp afneemt. Want de hoeveelheid warmte die van de lamp afkomt neemt minder snel af dan de hoeveelheid licht. Daarnaast heeft een gedimde lamp een gelere kleur. Maar ondanks dat zijn dimmers zeer populair. Ben jij op zoek naar een geschikte dimmer? Maar weet je niet welke dimmer je nodig hebt? Wij helpen je hier graag bij. Lees snel verder.

Soorten lampen

Er zijn verschillende soorten lampen, zoals gloeilampen, halogeenlampen en LED-lampen. Voordat je bepaalt welke dimmer je nodig hebt, moet je eerst bepalen wat voor soort lamp je hebt. Want niet alle dimmers zijn geschikt voor iedere soort lamp. Om erachter te komen welke dimmer geschikt is voor jou, lichten we deze 3 soorten lampen verder toe.

1. Gloeilampen

Heb jij nog gloeilampen in huis? Dan is het heel eenvoudig om te bepalen welke dimmer je nodig hebt. Want vrijwel elke dimmer kan op een gloeilamp worden aangesloten. Het enige waar je van tevoren naar moet kijken, is of de door jou gekozen dimmer het wattage van de lamp aankan.

2. Halogeenlampen

Bij het dimmen van halogeenlampen moet je goed op het voltage van de lampen letten. Je hebt halogeenlampen van 12 volt en van 230 volt. Als je 12 volt halogeenlampen wilt dimmen, heb je meestal een transformator nodig. Voor de 230 volt halogeenlampen kun je een normale dimmer gebruiken.

3. LED-lampen

Voor LED-lampen geldt dat je bij het aanschaffen van een dimmer moet kijken naar het minimale wattage dat de dimmer aankan. Want een LED-lamp verbruikt bijvoorbeeld maar 6 watt. Als dit niet overeenkomt, kan de lamp gaan knipperen of zelfs stuk gaan. Ook moet je erop letten dat het juiste wattage aansluit op de door jou gekozen dimmer. Heeft de lamp bijvoorbeeld meerdere peertjes? Dan moet het wattage van iedere lamp bij elkaar worden opgeteld.

Dimmer kiezen

Kijk voordat je een dimmer aanschaft wat er op de dimmer staat. Als er een R op staat, is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeenlampen. Als er een C op staat, is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeenlampen, 12 volt halogeenlampen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen. Als er een L op staat, is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeenlampen en sommige dimmer kunnen ook LED dimmen, mits dit specifiek op de dimmer vermeld staat. Wil je zeker zijn van een goede dimmer? Dan kun je het beste een LED dimmer kiezen. Want de meeste LED dimmers zijn universeel, wat inhoudt dat ze op alle soorten lampen aangesloten kunnen worden. Wil je meer weten over dimmers? Of heb je nog vragen? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.