Lijstenmakers zijn moeilijk te vinden en het is ook een uitstervend ras. Steeds meer mensen laten zich niet meer opleiden tot lijstenmaker, maar het is wel een prachtig beroep! Lijstenmakers zijn creatief en je kunt mensen echt gelukkig maken met jouw creaties. Je moet wel bepaalde competenties hebben om succes te zijn. Je moet secuur en geduldig kunnen werken en het is meer dan een vereiste dat je ook handig met je handen bent. Veel mensen schakelen nog altijd de hulp in van een professionele lijstenmakerij als ze bijzondere wensen hebben en een lijst op maat nodig hebben. In onze blog vertellen we meer over het beroep en wat je als klant kunt en mag verwachten.

Wat doet een lijstenmakerij?

Een lijstenmaker is een ambachtsman of -vrouw die niet alleen mooie lijsten maakt, maar lijsten ook onderhoudt en repareert. Ze werken in de lijstenmakerij en hebben beschikking over de juiste materialen en gereedschappen om hun werk te kunnen doen. Doorgaans werkt een lijstenmaker met verschillende materialen, zoals hout, aluminium, ijzer, metaal, glas en kunststof en natuurlijk heeft hij of zij het ook in de vingers om een stevige en mooie lijst compleet op te bouwen.

Consumenten bezoeken de lijstenmakerij als er bijvoorbeeld reparaties nodig zijn of als ze onderhoudt willen laten uitvoeren. Hier spendeert een lijstenmaker veel tijd aan. Het is ook logisch dat onderhoud nodig is. Bepaalde lijsten en materialen gaan na verloop van tijd verkleuren. Door bijvoorbeeld blootstelling aan zonlicht. Musea gebruiken de diensten van een lijstenmaker vaak om oudere lijsten te laten onderhouden. Zodat ze mooi en fris blijven. Ze kunnen ook een lijstenmaker inschakelen als er een restauratie moet plaatsvinden. Daar is de vakman of -vrouw ook in gespecialiseerd.

Een stukje verkoop is part of the job, want een lijstenmaker moet mensen die op zoek zijn naar een lijst op maat adviseren over welke opties er zijn en wat nu in hun situatie de beste keuze is. Mensen tasten vaak in het duister als het aankomt op de maat, maar ze twijfelen ook over de stijl, de kleuren en de materialen waarvan de lijst wordt gemaakt. Een lijstenmaker kan precies vertellen wat zoal de voor- en nadelen zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Het is ook leuk om de lijstenmakerij te bezoeken, want je kunt zien hoe de lijstenmaker werkt en je kunt ook in levenden lijve voorbeelden zien van lijsten waar je wellicht geïnteresseerd in bent.

Wat kun je verwachten?

Het is tegenwoordig makkelijk om een goede lijstenmakerij te vinden, want je zoekt gewoon via het internet naar een voor jou geschikte partij. Het staat in ieder geval buiten kijf dat je een lijstenmaker nodig hebt als je bijzondere wens hebt of als je een lijst op maat wil laten maken door de specialisten van Verno. Of als je ook het kunstwerk of het object vakkundig wilt laten inlijsten. Dat kan een lijstenmaker ook voor je regelen. Daarnaast kun je ook bij ze terecht voor onderhoud, reparaties en restauraties van lijsten die je wellicht al hebt hangen.